Baseli és hamburgi diákok Szentesen
A Leonardo da Vinci Partnerségek projekt keretében 2013. október 27-31-ig öt baseli és két hamburgi diák tartózkodott tanáraikkal a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola vendégeként Szentesen.
A 2013-2015 között megvalósuló projektben 11 belga, német, svájci, észt, osztrák, lengyel, holland és magyar kertészeti iskola vesz részt. Minden intézmény a tevékenységéhez legközelebb álló témában szervez a társiskolák tanulói és oktatói számára szemináriumokat. A szakmai utakon természetesen mindig van részünk kulturális élményekben is.
A program fő célja az, hogy kialakítsa és elmélyítse az iskolák közötti partneri kapcsolatokat, és ezáltal lehetőséget teremtsen a kertész-tanulók kölcsönös cseréjéhez, valamint szakmai és nyelvi tudásuk bővítéséhez. Mindez remélhetőleg hozzájárul ahhoz, hogy a végzett diákok könnyebben el tudjanak helyezkedni mind a hazai, mind a külföldi munkaerőpiacon.
Kétévente más-más ország ad otthont az Európai Ifjú Kertészek Szakmai Versenyének, amely komoly megmérettetést jelent a résztvevőknek.
A szakmai programok keretében elsőként az Árpád Agrár ZRt szentlászlói Új telepén Buleca Csaba mutatta be a csoportnak a termálvíz-fűtésre alapozott hajtatott zöldségtermesztést, majd az iskola gyakorlókertjében Szalai István tájékoztatott bennünket az üvegházban, a fóliasátrakban és a szabadföldön termesztett kultúrákról.
Délután a röszkei Paprika Molnár Kft-ben Molnár Anita segítségével követhettük nyomon a fűszerpaprika előállításának folyamatát. A Paprika Múzeumban egy filmet is láthattunk a szegedi paprika történetéről.
Sajnos csak rövid időnk maradt Szeged nevezetességeinek megtekintésére, mert siettünk haza a szegvári Dobbantó Néptáncegyüttes táncházába. A vendégek is lelkesen és nagy igyekezettel tanulták a magyar tánclépéseket és csodálattal hallgatták a számukra ismeretlen hangszert, a tekerőt.
Másnap Szentes-Dónáton Döme Brúnó kalauzolt végig bennünket az F. Dónát Kft telepén és ismertette meg velünk az ott előállított fűszernövények termesztéstechnológiáját és értékesítési lehetőségeit.
Ezután az iskolánkat mutattuk meg a vendégeinknek, majd a városban tettünk egy rövid sétát. Ebéd után a Szarvasi Arborétumban csodálhattuk meg az ősz színeiben pompázó fákat és cserjéket, majd a Holt-Kőrösön közlekedő hajóból gyönyörködhettünk a tájban és vehettük szemügyre a part menti növényritkaságokat. Mivel az időjárás is kedvezett nekünk, csodálatos élményekkel gazdagodva tértünk haza.
Szerdán a székkutasi Herbária. Gyógynövényfeldolgozó üzemben láthattuk, hogyan állítják elő a 60 féle gyógyteát és az egyéb, gyógynövény-alapanyagú termékeket.
Utunk innen Gyulára, a Török családhoz vezetett, akik bemutatták nekünk a fűszer –és gyógynövényfeldolgozást, a különféle magvak és termések értékesítésre történő előkészítését , valamint az illóolaj-lepárlást.
Ebéd után a Gyulai Várat tekintettük meg.
Nagy örömet jelentett számomra, a csoportot kísérő magyar diákok és kollégám, Dékány István számára is ez a néhány nap, hiszen ízelítőt adhattunk vendégeinknek a hazai zöldség-, fűszer- és gyógynövénytermesztésből, gasztronómiánkból, kultúránkból és történelmünkből, s megismertethettük velük a magyar iskolarendszert és az övékétől teljesen különböző kertészképzést.